Vodič za roditelje

 

Kada bi moje dete trebalo prvi put da poseti zubara?

"Prva poseta do prvog rođendana" savet je koji ćete najčešće čuti. Vaše dete trebalo bi da poseti zubara kada izbije prvi zub, a to je obično u periodu između šest i dvanaest meseci starosti. Rani pregledi i preventivna nega će štititi osmeh vašeg deteta, i trenutno i za budućnost.


Zašto tako rano? Kakve stomatološke probleme mogu imati bebe?

Najvažniji razlog je da počnete temeljan program prevencije. Problemi sa zubima mogu početi jako rano. Velika je zabrinutost za karijes ranog detinjstva (karijes mlečnih zuba, poznat i kao karijes flašice ili karijes dojenja). Kvarovi nastaju kada sok, veštačko mleko, obično mleko i majčino mleko ili neka druga tečnost koja sadrži ugljenje hidrate ostaje na zubima u dužem periodu. Rizikujete ozbiljne kvarove zuba kod vaše bebe ukoliko se hrani iz flašice za vreme spavanja ili noću ili ukoliko se kontinuirano doji. Što se ranije ode u posetu stomatologu, veća je i mogućnost sprečavanja stomatoloških problema. Deca sa zdravim zubima lakše žvaću hranu, jasnije govore i smeju se sa samopouzdanjem. Započnite dobre doživotne navike oralne higijene kod Vašeg deta.


Kako se može sprečiti karijes od flašice ili dojenja?

Potrebno je podsticati dete da pije iz čaše, i to pre prvog rođendana. Deca ne bi trebala zaspati uz flašicu. Dojenje noću, kada god to beba poželi, treba izbegavati nakon izbijanja prvog primarnog (mlečnog) zuba. Pijenje soka iz flašice treba izbegavati. Kada im već dajete sok, neka to bude iz čaše.


Kada treba prestati sa hranjenjem iz flašice?

Decu treba odvojiti od flašice u periodu od 12-14 meseci starosti.


Treba li da brinemo ukoliko dete sisa palac ili ostale prste?

Sisanje palca je normalno za odojčad. Većina prestane do uzrasta od 2 godine starosti. Ukoliko to vaše dete ne uradi, odviknite ga do uzrasta od 4 godine starosti. Dugotrajnije sisanje palca može dovesti do lošeg pozicioniranja, preklapanja i krivljenja zuba, kao i problema sa žvakanjem i zagrižajem. Informacije o načinima rešavanja problema dugotrajnijeg sisanja palca trebalo bi da potražite kod vašeg stomatologa.


Kada bi trebalo početi sa održavanjem oralne higijene kod bebe?

Od rođenja možete čistiti desni Vašeg deteta gazicama a kasnije sa nicanjem prvog mlečnog zuba mekom dečijom četkicom i pasticom za zube. Ne zaboravite da većina male dece ne zna efikasno da koristi četkicu jer nema razvijenu grafomotoriku tj. nema razvijenu veštinu činjenja preciznih pokreta prstima. Osim ako Vas stomatolog nije drugačije savetovao, ne bi trebalo koristiti zubne paste sa fluorom pre detetove 2. ili 3. godine starosti (dok deca ne nauče da ispljunu i ne bude opasnosti od gutanja paste).


Saveti o izbijanju zuba?

U periodu od šest meseci do tri godine starosti, kada izbijaju zubi, Vaše dete može imati upaljene desni pri izbijanju. Deca najčešće vole kada im se da gumeni prsten za grickanje, hladna kašika ili mokra krpa, mada možete i jednostavno istrljati desni bebe čistim prstom.


Ako nemate sada dovoljno vremena za svoje zdravlje, kasnije ćete morati da odvojite mnogo više vremena i novca za svoju bolest.

Kontakt

Kontakt forma

Kontakt detalji

Informacije

Stomatološka ordinacija “ĐURIŠIĆ” nalazi se u centru Beograda, tri minuta od kružnog toka Slavija.