Kako pravilno održavati higijenu zuba?

 

KADA BI TREBALO POČETI SA PRANJEM ZUBA KOD DECE?

Za početak je dovoljno očistiti ujutru i uveče, čistom gazom. Kada niknu prvi zubići gornji ili donji sekutići, oni se peru vlažnom gazom. Potrljaju se od desni prema donjoj ivici, te pokrete uraditi četiri do pet puta. Zubiće se mogu očistiti i posebnom četkicom za decu. Ukoliko se peru zubi vlažnom gazom, poželjno je masirati desni.Potrebno je bebicu upoznati sa četkicom za zube, kako bih nastala navika za pranje zuba.Kada niknu svi mlečni zubići najbolje je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i drškom, zgodnom za držanje, da bi dete prvo moglo vežbati pranje zubića.


KOLIKO PUTA NA DAN TREBA DA SE PERU ZUBI?

Najbolji efekat se postiže ako se zubi operu ujutru odmah posle ustajanja, nakon svakog obroka i uveče pre spavanja. Jutarnjim pranjem se eliminišu bakterije koje su se nakupile u toku noći. Pranje zuba posle svakog obroka sprečava štetno dejstvo nekih materija iz hrane. Najvažnije je pranje zuba pre spavanja, jer se ostaci hrane u ustima u toku noći hemijski raspadaju i štetno deluju na zube, jer se u toku noći mnogo manje luči pljuvačka koja omogućava samočišćenje zuba.


OD ČEGA SE SASTOJE PASTE ZA ZUBE?

Paste za zube uglavnom su sastavljene od abrazivnih čestica, sapuna i drugih alkalija sa dodatkom nekih aromatičnih, antiseptičkih i drugih sredstava.

Njihova abrazivna komponenta pomaže lakšem uklanjanju dentalnog plaka, ali istovremeno i glača površinu zuba i na taj način otežava njegovo ponovno nakupljanje. U paste se dodaju i neka profilaktička sredstva i medikamenti kao što su fluroidi.

U novije vreme, u sastavu paste se često nalazi i hlorheksidin, antiseptik koji redukuje akumulaciju plaka i deluje na bakterije. U neke paste se ubacuje i soda bikarbona koja menja Ph u ustima. Poznato je da kod upale (inflamacije) desni postoji niži Ph i u tkivu i u pljuvački, što pogoduje razvoju bakterija. Postoje specijalne paste za osetljive zube koje sadrže kalcijumhlorid koji vrši mineralizaciju dentina, zatvara dentinske tubule i smanjuje osetljivost zuba.

KONAC ZA ZUBE I INTERDENTALNE ČETKICE

Koriste se za čišćenje međuzubnih prostora, jer se upravo u njima hrana najviše i najduže zadržava. Potrebno je da ih koriste svi kod kojih je položaj zuba takav da četkicom ne mogu da uklone ostatke hrane i dentalni plak. U tržišnoj ponudi je više vrsta konaca za zube. Razlika je u tome da li je sa ili bez voska, tj. čist ili navošten.

Interdentalne (interproksimalne) četkice su najpotrebnije osobama koje iz bilo kojih razloga imaju veće interdentalne (medjuzubne) prostore ali preporučuju se svima s tim da se obrati pažnja na debljinu intradentalne četkice.

KOLIKO ČESTO SE PREPORUČUJE UKLANJANJE KAMENCA I PLAKA?

Redovnom oralnom higijenom kod kuće smanjujemo skupljanje tvrdokornih naslaga kamenca i plaka na zubima, ali ga ne možemo u potpunosti sprečiti. Kako bi se kamenac i plak u potpunosti uklonili, potrebno je otići kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba 2 do 3 puta godišnje.

KOLIKO ČESTO TREBA MANJETI ČETKICU ZA ZUBE?

Redovnim korištenjem zubne četkice prosečan viek trajanja je 2 do 3 meseca. Ukoliko četkica ne ispunjava svoju funkciju, svakako ju je poželjno zameniti i pre tog perioda kako zdravlje zuba ne bi bilo narušeno.

Ako nemate sada dovoljno vremena za svoje zdravlje, kasnije ćete morati da odvojite mnogo više vremena i novca za svoju bolest.

Kontakt

Kontakt forma

Kontakt detalji

Informacije

Stomatološka ordinacija “ĐURIŠIĆ” nalazi se u centru Beograda, tri minuta od kružnog toka Slavija.